Baza wiedzy

Kocioł C.O. z podajnikiem - zasady postępowania

Kotły co podajnikiem są nowoczesnymi urządzeniami opalanymi paliwem stalym.Posiadają sterowanie,które reguluje proces palenia o ciągłej pracy.Opalane są groszkiem energetycznym oraz istnieje możliwość palenia miałem.Wyposażone są w automatyczny podajnik paliwa stałego.

Kotły co podajnikiem są nowoczesnymi urządzeniami opalanymi paliwem stalym.Posiadają sterowanie,które reguluje proces palenia o ciągłej pracy.Opalane są groszkiem energetycznym oraz istnieje możliwość palenia miałem.Wyposażone są w automatyczny podajnik paliwa stałego.Obsługa tego urządzenia ogranicza się do uzupełniania kosza zasypowego oraz wybierania popiołu.Na życzenie klienta wykonywane są dodatkowe ruszta wodne w których możemy rozpalić np.drzewem,węglem.Jest również możliwość montażu żeliwnego podajnika.

Rozruch startowy kotła

Zanim kocioł zostanie uruchomiony należy dokonać ogólnego przeglądu stanu technicznego kotłowni oraz instalacji tj. należy sprawdzić osprzęt kotła, szczelność przewodów odprowadzających spaliny, należy sprawdzić pompy obiegowe itp.

Przed rozruchem startowym należy wygrzać komin!

Rozpalanie

Kocioł co z podajnikiem pracuje w trybie ciągłym dlatego rozpalanie odbywa się rzadko.Przed rozpaleniem nalerzy zasypać magazyn paliwa w taki sposób aby możliwe było zamknięcie pokrywy. Przed wsypaniem ekogroszku do kosza zasypowego należy sprawdzić czy nie znajdują się w nim np.elementy metalowe lub też kamienie itp.elementy te mogą prowadzić do zablokowania ślimaka.

Kolejnym krokiem jest włączenie sterownika w tryb pracy ręcznej na czas w którym podajnik przeniesie część zasypanego paliwa z kosza zasypowego do retorty.Poprzez drzwiczki do rozpalania należy na warstwę ekogroszku ułożyć kawałki papieru a na to kawałki drewna. Podpalamy papier i zamykamy drzwiczki, uruchamiamy wentylator. Po rozżarzeniu się równomiernym paleniska należy przełączyć sterownik w tryb pracy automatycznej. Następnie należy nastawić na sterowniku temperaturę, ustawić czas pracy podajnika także należy określić przerwę pomiędzy załączeniami podajnika(patrz instrukcja sterownika). Ustawiamy także dmuchawę. Doglądamy kocioł do czasu kiedy osiągnie temperaturę 45 stopni C, aby nie doszło do wygaśnięcia. Jezeli wygaśnie należy oczyścić palenisko, przewietrzyć kanały kotła i powtórzyć proces rozpalania.

Kocioł co z podajnikiem wymaga okresowego nadzoru tj.czyszczenie(co 3-7 dni),dosypywanie do kosza zasypowego. W przypadku gdy planujemy wyłączyć kocioł np.w porze zakończenia sezonu grzewczego należy wyłączyc sterownik,otworzyć drzwiczki paleniska i ściągnąc żar z retorty do popielnika lub w trybie pracy ręcznej sterownika włączyć podajnik,aby zsunął żar do popielnika.Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska pozostałości oraz dokonać jego konserwacji.